Reportage Cascais en Lissabon

We waren vrolijk verrast én vereerd toen de uitnodiging van de Azalea Group op onze mailmat plofte. Of een golfjournalist van 19, namens Europa, wilde meespelen in de Media Ryder Cup tegen UK. Zes tegen zes. Vlakbij Lissabon, in de wonderschone regio rond Estoril en Cascais. Tja, dat moet wel lukken. Golfen tegen spelers uit Wales, Ierland, Engeland en Schotland is geen piece of cake, maar 19 greep die uitdaging gretig aan. Auke Hempenius reisde af, verkocht zijn huid namens Europa zo duur mogelijk en genoot met volle teugen.

De omgeving van Cascais is bekend terrein. We streken hier al eens neer voor de eerste editie van de Mystery Cup. Uitvalsbasis was Oitavos Dunes en – in alle eerlijkheid – je kunt het slechter treffen op deze golfglobe. Auke: “Ik ben aangenaam verrast door de waanzinnig mooie historische omgeving en architectuur, maar ook door de ruige natuur, heerlijk eten, de stad Lissabon en de Portugese gastvrijheid. Oh ja, ik kom voor golf…”

texel1

 

Lisbon Sports Club

Lisbon Sports Club ligt ongeveer 19 kilometer van Cascais en Lissabon vandaan en laat sinds kort ook greenfee spelers toe. De historische club van 1922 brengt je bijna terug naar golf in de vorige eeuw. In het clubhuis wemelt het van golfmemorabilia, inclusief hickory clubs. Het is alsof alles zich hier een tempootje trager afspeelt inclusief de gemoedelijke lunch... Of is het de wijn? Ok, genoeg gelachen, de battle gaat beginnen, de heat is on.

Matchplay tegen Tom, een lange Engelsman (handicap 3) en Richard, Brit met handicap 28. Ik word gekoppeld aan Hugo Amaral, de gastheer van Lisbon Sports Club. Op die mooie oude baan, winnen Hugo en ik op de 17e hole na een intensieve pot. Opvallend zijn de klassieke kortere par 4's en de grote hoogteverschillen. De hoge klim op de teebox van hole 5 - een par 5 - wordt beloond met het beste uitzicht van de baan. Het visdiner, op de Estoril Craft Fair, smaakt goed na het zoet van deze overwinning.

texel2

 

Stappen in Lissabon

Oitavos Dunes is een metafoor voor het goede leven. Chique, trendy, gelegen aan de oceaan en een golfbaan die niet voor niets is gerangschikt in de top 100 ter wereld! Ik heb heel wat steden gezien, maar Lissabon stijgt met stip. De historische binnenstad ademt een wereldse sfeer met een onwereldse gemoedelijkheid. Met een iets kleinere groep duiken we het uitgaanscentrum in, maar dat heb ik geweten! Het was veel te gezellig en wat kunnen die Britten drinken… Staat de taxi echt al om kwart over acht voor de deur?

No Comments Yet.

Leave a comment